Resipi membuat Roti Jala yang biasa (Aceh)

Resipi membuat Roti Jala yang biasa (Aceh) – Roti jala adalah dalam bentuk menyerupai nets atau jaringan yang terpisah, yang biasanya dihidangkan dengan campuran Kuah kari ayam santan. Kelapa kari ayam di sini berperanan cocolan sambil resep sapo tahu lezat makan roti jala. Kelapa kari ayam Roti jala adalah satu makanan yang menikmati dari Aceh. Apakah jenis makanan yang banyak apabila anda membayar lawatan ke Aceh.

Walaupun makanan ini berasal dari Aceh, tidak meliputi kemungkinan kawasan-kawasan lain juga tidak boleh makanan yang dipanggil roti jala walaupun jarang dijumpai. Roti jala ini dapat menemani anda apabila anda sedang melepak bersama keluarga. Berikut adalah resipi membuat Roti Jala yang biasa (Aceh).

Roti jala

Bahan-bahan:
nets a. roti:

tepung 250 gr
3 camca besar minyak masak
3 telur ayam

b. ayam kari kelapa:

500 gram daging ayam yang sudah bersih (potong menjadi kepingan)
santan tebal 1500 ml
2 keping daun bay (dibasuh bersih)
2 Bahasa lime daun (dibasuh bersih)
2 cm lengkuas (memarkan)
minyak untuk sauteing secukup rasa

Pes rempah:

2 butir Pecans (panggang)
Tanah 1/2 sudu teh ketumbar
3 ulas bawang putih
5 butir bawang merah
1 cm halia
2 cm kunyit
garam secukup rasa
gula secukup rasa
penambah perisa secukup rasa

Cara-cara membuat Roti Jala tipikal Aceh:
nets a. roti:

Semua bahan-bahan yang dicampurkan ke dalam satu, kacau sehingga sebati dan kemudian ditapis
Panaskan griddle rata anti melekat di atas api sederhana
Sementara menunggu untuk kuali yang panas, masukkan adunan ke dalam segi tiga plastik kemudian Gunting plastik segitiga yang telah diisi doh roti
kucurkan doh di atas pan panas untuk borang nets/mata punai, tunggu sehingga ia dimasak dan kemudian lipat menjadi segi tiga atau petak

b. ayam kari kelapa:

Tumis sehingga rempah yang harum tampal
Masukkan kepingan ayam rempah sauteed
Masukkan batang Serai dan lengkuas yang sudah lebam
Tambah semua perasa (gula, garam dan penambah rasa) kepada campuran rempah dan ayam sauteed, tunggu ia matang sambil kacau rata
Tuangkan dalam santan ke dalam adunan ayam ke mendidih dan tunggu keluar minyak

c. pembentangan:

meletakkan jala roti yang telah ditubuhkan di atas pinggan menghidang
Tuang sup ayam kelapa kari di dalam mangkuk
Hidangkan roti jala bersama Kuah kari ayam santan

Untuk resipi untuk membuat Roti Jala yang biasa (Aceh), bagaimana ia disampaikan dan ditambah dengan sungguh menggoda bawang merah resep tempe orek garing goreng dan pod hirisan scallion, jadi lagi yang lazat dan menyelerakan.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s