Bagaimana untuk membuat gorengan Klepon ungu yang manis

Bagaimana untuk membuat gorengan yang bagus Klepon ungu yang manis kek-kek klepon kek yang sangat tipikal dari Indonesia. Klepon kek dimasukkan ke dalam kuih-muih tradisional secara amnya dibuat daripada tepung pulut yang bercampur dengan warna hijau dalam air jus daun suji dan daun pandan juga diberi kandungan gula perang teras. Walaupun ini termasuk resep soto bandung lezat klepon kek makanan tradisional yang mungkin kelihatan unremarkable, tetapi ini sudah banyak klepon kek spread sangat luas.
Ianya tidak hanya orang-orang yang boleh gemar kek klepon, tetapi sebarang bandar rupa-rupanya ramai yang suka kek yang satu ini. Berbincang mengenai kek, di sini kami akan klepon baking klepon Walau bagaimanapun diperbuat daripada Yam ungu. Ini kek klepon Yam ungu yang sama seperti kek klepon hijau yang diperbuat daripada tepung pulut dan proses berkhidmat sprinkled dengan kelapa parut. Mungkin selain kek rasa, diperbuat daripada Yam klepon ungu ini sudah tentu resep soto ayam lamongan yang mudah  kelihatan berbeza dari segi warna dan lagi memuliki rasa tekstur gorengan tidak bagus sama lazat turut. Proses pembuatannyapun yang sama dibuat oleh mendidih terlebih dahulu yang kemudiannya terputus dengan cincang kelapa begitu merasai berperisa pada kek yang satu ini.
Bagaimana untuk membuat gorengan tidak bagus kek Klepon ungu yang manis
Bahan-bahan:
300 Gr. ungu yang manis
65 gram gula perang (disissir)
120 gram tepung pulut
1/2 sudu teh garam
90 ml air suam
cincang kelapa secukup rasa (untuk yang sungguh menggoda)
sedikit garam (Bercampur dengan kelapa parut)
masak hingga mendidih air secukup rasa
Bagaimana untuk membuat satu Klepon kek Purple Yam:
Kupas ungu yang manis dan kemudian dibasuh untuk membersihkan
Kukus Sweet Purple sehingga benar-benar masak dan tender benat kemudian lecek
Campuran tepung pulut, garam dan sweet purple
Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuleni ke kalis dan mudah dibentuk
Ambil sedikit doh disumbat dengan gula perang dan berbentuk bulat (jangan sehingga)
Panaskan air sehingga mendidih dan kemudian masukkan kek klepon sudah membentuk satu pusingan
Dumplings klepon direbus sehingga masak dan gorengan tidak bagus dan kemudian ditarik balik manakala disalirkan
Kukus kelapa parut yang telah dicampur dengan garam selama kira-kira 5-10 minit, angkat ke
Menggulung kek bersama klepon cincang kelapa sehingga sekata diedarkan dan sedia untuk dinikmati
Jadi pada satu maklumat sepintas lalu mengenai kek resipi membuat Klepon Yam ungu yang lazat dan gorengan tidak bagus. Hidangkan kek ini untuk makanan tambahan dalam keluarga anda.
Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s